فهرست مطالب

مطالعات فرهنگی اجتماعی خراسان - سال چهارم شماره 3 (پیاپی 16، بهار و تابستان 1389)

فصلنامه مطالعات فرهنگی اجتماعی خراسان
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 16، بهار و تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/04/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی آرامجو* صفحه 5
    بی تردید یکی از مهمترین و در عین حال دشوار ترین عرصه های مطالعات تاریخی، نگارش تاریخ محلی است. کسانی که با تاریخ منطقه دورافتاده (از مرکز) قاینات آشنایی دارند، مستحضرند که این منطقه مضاف بر ظلمی که از جانب طبیعت متحمل شده، از جانب تاریخ نگاران نیز مورد بی مهری قرار گرفته است تا جایی که هیچ تاریخ محلی در باب این ولایت کهن، به نگارش در نیامده است. تلاش عبدالحسین فنودی که در سال های پایانی حکومت قاجاریه، اندیشه نگارش تاریخ این منطقه را در سر می پروراند نیز به سبب مرگ زود هنگامش نیمه تمام ماند. به هر روی، نویسنده در نوشتار حاضر بر آن است تا با تکیه بر منابع موثق و در حد ممکن دست اول، گوشه ای از تاریخ این ولایت را به نگارش در آورد. در انتخاب برهه زمانی حکومت قاجاریه چندین عامل دخیل بوده اند. گذشته از مهجور ماندن قاینات دوره قاجاریه، در مطالعات و پژوهش های جدید، اهمیت دوره مذکور که مصادف با تغییرات در عرصه های مختلف اجتماع و اقتصاد کشور بود، در این انتخاب موثر افتاد. لازم به ذکر است که نوشتار حاضر تنها بخشی از موضوع گسترده ای است که نگارنده در پایان نامه اش تحت عنوان «قاینات در دوره قاجاریه» مورد بررسی قرار داده است.
    کلیدواژگان: قاجاریه، قاینات، بیرجند، اوضاع اجتماعی، اقتصادی، خراسان جنوبی
  • زهره اسدپور صفحه 39
    نمدمالی در خراسان جنوبی یکی از موضوعات قابل توجه می باشد چرا که یکی از مشاغل سنتی و جزو صنایع دستی بومی منطقه به شمار می آید. نمد و ساخت محصولات نمدی، پیشینه چندین هزار ساله داشته و شاید به جرات بتوان آن را جزو اولین دستبافته های بشری دانست. با توجه به مدرن شدن جوامع، بسیاری از رشته های صنایع دستی و هنرهای سنتی در معرض خطر نابودی قرار گرفته و زندگی شهری امروز دیگر، کمتر با چنین صنایعی پیوند می خورد. نمد از یک سو، نماد کار و هنر دست انسان و از سوی دیگر، بیانگر رابطه ای اصولی و پایه ای بین انسان و طبیعت می باشد که نه تنها از لحاظ زیست محیطی هیچ گونه اثر مخربی بر طبیعت نداشته بلکه خواص اعجاب انگیزی نیز دارد. با توجه به کمبود منابع کتابخانه ای در موضوع مورد بحث، تحقیقات به عمل آمده به صورت میدانی و تاکید نگارنده بیشتر بر مصاحبه ها و یافته های دیداری و شنیداری بوده است. این تحقیقات نشان می دهند که در گذشته در منطقه خراسان جنوبی، کارگاه های زیاد نمدمالی در حال فعالیت بوده اند و در حال حاضر، کارگاه نمدمالی استاد علی حسینی واقع در روستای سلم آباد از توابع شهرستان سربیشه آخرین نسل از کارگاه های نمدمالی خراسان جنوبی می باشد که ساخت کپنک (لباس مخصوص چوپانان) در آن به صورت فصلی انجام می شود و در صورت عدم توجه چند صباحی دیگر به سرنوشت مابقی کارگاه های منطقه، دچار خواهد شد.
    کلیدواژگان: خراسان جنوبی، سربیشه، سلم آباد، نمدمالی، کپنک، کرگوش
  • فاطمه بیدختی صفحه 78
    ارزش معنوی هر سرزمینی مدیون فرهیختگان و اندیشمندان آن است؛ سرزمینی که مردم خردمند و متفکر ندارد، نام آن در گذر زمان از صفحه ی تاریخ محو خواهد شد. بنابراین بر ماست که غبار فراموشی را که بر چهره ی بسیاری از شاعران و نویسندگان و دانشمندان استان خراسان جنوبی نشسته است، بزداییم و از این رهگذر، جایگاه واقعی خود را در فرهنگ بزرگ ایران زمین احراز نماییم. از این روست که نویسنده ی این مقاله چاپ دیوان شیخ عبدالحسین فنودی، به همت دکتر محمود رفیعی را قدر دانسته و در این مقاله کوشیده که تا حد توان خود در شناساندن جنبه های شخصیتی و صوری و محتوایی اشعار این شاعر گمنام بیرجندی گام بردارد. شعرها از دو دیدگاه لفظی و محتوایی مورد بررسی قرار گرفته است. در بخش لفظی، اشعار بر اساس قالب های شعری به هشت دسته و در بخش محتوایی به چهار دسته ی اشعار عاشقانه، مدایح، مراثی و اشعار اجتماعی تقسیم شده است. در هر یک از این بخش ها، توضیحاتی بر پایه ی شواهدی از اشعار او ارائه شده است تا از خلال آن، اندیشه های این شاعر فرهیخته نمایانده شود تا خواننده بتواند به افکار روشن و مترقی او دست یابد. هم چنین به تاثیرپذیری او از شاعران دیگر پرداخته شده است. در پایان برای تبیین میزان توان شاعری او، صور خیال در شعر او مورد بررسی قرار گرفته و تلمیحات و تضمین آیات و احادیث و اشعار مذهبی مورد توجه خاص بوده است.
    کلیدواژگان: شیخ عبد الحسین فنودی، بیرجند، قاینات، شعر اجتماعی، شاعر ولایی، خراسان جنوبی
  • حسین زنگویی صفحه 124
    ادبیات عمومی و دیرپای مناطق ایران، حلقه های اتصال مردم این سرزمین بزرگ به یکدیگر به حساب می آید و در جمع هویت قومی و ملی آن ها را شکل می دهد. ارزش های نهفته در امثال و حکم، کنایات و اصطلاحات بومی، یکی از کامل ترین این عناصر فرهنگی است که عموم جامعه نظایر آن را پذیرفته اند و در نظام اجتماعی از آن ها پیروی و بهره وری می نمایند. به همین جهت از آن به فرهنگ عامه یا عمومی تعبیر می شود.
    پرداختن به این گونه موضوعات، سبب زایایی اندیشه ها، کارآمدی قالب های زبانی، ارتقای فرهنگ عمومی، انتقال ارزش ها و مفاهیم اخلاقی- اجتماعی از گذشتگان به نسل های امروز و فردا خواهد شد. هدف نگارنده از طرح این مطالب، آن است که ضمن آشنا کردن خوانندگان با میراث های فرهنگی و بیان ارزش «کار» و نیز موضوعات مربوط به آن، از ذهن و زبان مردم، مسیر رشد، ترویج و توسعه ی فرهنگ کار را در میان مخاطبان، برجسته سازد تا هر کسی با استفاده از آن تجربیات بسترهای توسعه و برنامه ریزی های خود را تثبیت و تعمیق نماید.
    کلیدواژگان: کار، فرهنگ عمومی، امثا ل و حکم، کنایات و اصطلاحات بیرجندی
  • فیروزه قندهاری* صفحه 153
    آنچه در پی می آید سخنی است درباره عید نوروز از دیدگاه های اساطیری، تاریخی و فرهنگی با تکیه بر آثار نویسندگان قدیم و جدید. در این مقاله سعی شده است مطالب به گونه ای ارائه شود تا خواننده بنابر مجال و نیاز خویش آن را مورد مطالعه قرار دهد. به همین منظور در سه قسمت کاملا مجزا آمده است. قسمت نخست درباره نوروز از رویکرد اساطیری و تاریخی تا قبل از ورود اسلام به ایران زمین، قسمت دوم درباره آئین ها، باورها و مراسم نوروزی مشترک در همه اقوامی که در ایران زندگی می کنند، البته با نیم نگاهی به آداب و رسوم نوروزی در فرهنگ عامه خراسان جنوبی و قسمت سوم نوروز در ایران بعد از اسلام با تکیه بر عوامل ماندگاری آن به عنوان یک عید ملی در کنار اعیاد مذهبی.
    کلیدواژگان: نوروز، اساطیر، فرهنگ نوروزی، آئین ها و باورها
  • ذبیح الله مسعودی* صفحه 171
    کاروانسراها از جمله بناهای تاریخی با ارزش ایران بوده و در دوره اسلامی ایجاداین گونه بناها با ویژگی های گوناگون در شهر و روستا و در کنار جاده های حاشیه کویر و معابر کوهستانی با نامهای مختلف چون رباط و کاروانسرا رو به توسعه نهاد. منطقه قهستان در شرق ایران و جنوب خراسان بزرگ، از نقاطی است که با وجود داشتن آثار تاریخی فراوان، فرهنگ آن کاملا ناشناخته باقی مانده است. وجود آثار تاریخی که قدمت بسیاری از آنها به دوران پیش از تاریخ می رسد و تپه ها و محوطه های باستانی و سنگ نگاره ها، نشان از اهمیت این منطقه در طول تاریخ دارد. رباطها از جمله یادگارهای تاریخی شهر بیرجند محسوب میگردند که برای حفظ و رونق تجارت و اقتصاد بوجود آمدهاند. فاصله بسیار میان مراکز تجاری، مداخله عوارض طبیعی ازجمله بیابان، خطر جنگهای داخلی متعدد و در اعصارگوناگون حمله بیگانگان به صورت سازمان یافته صرف نظر از تهدید دائمی، وجود جایگاه های امن را برای تامین استراحت کاروانها و بازرگانان ایجاب می کرد. کاروانسراهای شهرستان بیرجند مربوط به دوره های قاجاریه و پهلوی بوده و از ویژگی معماری چهار ایوانی و دو ایوانی و متفرقه برخوردار می باشند. بیشترآنها در دو طرف رود (خیابان جمهوری اسلامی) و راسته بازار قرار داشت. مهمترین این قبیل کاروانسراها قیصریه بود که از نظر ساختمانی خیلی شبیه به تیمچه های قدیم تهران، مانند تیمچه معروف حاجب الدوله بود که دارای دو طبقه بود قیصریه بیشتر محل رفت وآمد بازرگانان و مخصوصا تجار یزدی بود که از فعالترین بازرگانان به شمار می رفتند و از بمبئی در هندوستان تا یزد گسترده بودند. از دیگرکاروانسراها می توان به کاروانسرای مستوفی، محسن زاده، ملامحمد حسن مودی، علوی وخرازی اشاره کرد.
    در این مقاله به معرفی و مطالعه ویژگی های معماری و کاربری کاروانسراهای بیرجند با توجه به آثار و شواهد موجود مانند نقشه ها و عکس های هوایی خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: خراسان جنوبی، شهر بیرجند، کاروانسرا، رباط
  • طاهره میرزایی صفحه 186
    ادبیات عامیانه و توجه به فرهنگ توده مردم، موضوعی است که نظر بسیاری از پژوهشگران ادبی و فرهنگی را به خود جلب کرده است. باورهای عامیانه در واقع مجموعه ای از دانش ها و اعتقادات و رفتارهای گروهی از مردم است که معمولا با موازین علمی و منطقی سازگاری ندارد و توجه به این باورها از نظر حفظ میراث ارزشمند فرهنگ عامیانه جامعه ضروری به نظر می رسد. یکی از موضوعات قابل بررسی در ادب عامه پیشگویی مردم درباره پدیده های گوناگون است؛ از آنجا که آب و هوا یا اقلیم نقش اساسی در زندگی بشر دارد و می تواند نحوه فعالیت و شیوه زندگی مردم را تعیین کند، بخشی از باورهای عامیانه هر سرزمین به پیش بینی وضع هوا اختصاص یافته است. با توجه به اینکه استان خراسان جنوبی از اقلیمی خشک و بیابانی برخوردار است و غالبا با خشکسالی و کمبود باران مواجه است، بخشی از باورهای عامیانه مردم مربوط به درخواست باران و به عبارت دیگر باران خواهی است. در این نوشتار عزم بر این است که به بررسی برخی باورهای باران خواهی مردم خراسان جنوبی و آیین مربوط به آن بپردازیم و بتوانیم با تحلیل این باورها، چگونگی تفکر و نحوه شکل گیری آنها را تبیین کنیم و تلاشی هر چند مختصر برای حفظ فرهنگ عامه انجام دهیم.
    کلیدواژگان: آیین باران خواهی، فرهنگ و اعتقادات، خراسان جنوبی، آداب و رسوم
|
  • Ali Aramjoo* Page 5
    Certainly one of the most difficult fields of historical research is narrating local history. Those who are familiar with the history of a distanced place like Ghayenat know that besides the injustice it suffers from nature it has also been faced with injustice from historians to the point that no local history is available about it. The attempts of Abdul Hossain Fanoodi whodesired to narrate the local history of this region in the last years of Qajar dunasty was also left unfinished due to his sudden death. Anyhow, the writer tries to narrate even a part of the history of this region through relyingon reliable sources, especially first hand material. There were many reasons behind choosing the Qajar dynasty era. In addition to the fact that Ghayenat was kept obsolete during this era in contemporary research, the importance of this era due to its coincidence with different developments in terms of society and economy was also an important element which led to its selection. It should be mentioned that this article is only part of the vast subject covered by the writer in his dissertation under the title of “Ghayenat during the Qajar Era”2.
    Keywords: Qajar, Ghayenat, Birjand, Social, Economic Situation, Southern Khorasan
  • Zohre Asadpour Page 39
    Felt rug making in Southern Khorasan is an important issue since this job is among the traditional local handicrafts of this region. Felt rug and its by products, have a background of thousands of years and they can be labeled as one of the first hand woven articles of human kind. Due to the modernization of societies, many handicraft fields and arts are in danger of extinction. The city life of today has fewer relations with these works of art. Felt rug is the symbol of work and art on the one hand and is an explanation of the deep relation between man and nature on the other which not only does not harm the environment but has magical effects as well. Due to the lack of library resources on this subject this article is based on the field findings of the researcher, while mainly focusing on interviews. This research shows that many felt rug making business were at work in Southern Khorasan in the past and currently master Ali Hossaini’s business in Salm Abad village near Sarbishe city is among the last remaining kinds of its own, which seasonally makes “Kapatak” (special clothing for shepherds). If this business is not paid enough attention to then it will be closed like many other shops in the region.
    Keywords: Southern Khorasan, Sarbishe, Salm Abad, Felt Rug Making, Kapatak, Korgoosh
  • Fatemeh Bidokhti Page 78
    The spiritual value of each region is in debt to its scholars and thinkers; the name of a country which does not have wise and thoughtful people will disappear in the course of history. Therefore it is our responsibility to remind everyone of Southern Khorasani great poets and writers and through this achieve our real position in Iran’s culture. That is why the writer of this article has celebrated the release of Sheikh Abdul Hossain Fanoodi’s poetry by Dr. Mahmoud Rafiee and has tried to introduce the personality and contextual meaning of the poems of this great poet to its audience. The poems are discussed verbally and contextually. In the verbal section, poems are divided into eight categories based on their form and in the contextual part poems are divided into four categories of love, eulogy, lamentations and social lyrics. In each section descriptions based on his poems are provided so to reveal his thoughts and let the reader get familiarized with his brilliant and progressive thoughts. In addition the influence of other poets on Fanoodi is also explored. In the end to evaluate his capacity as a poet, the literary terms of his poems are discussed; allegories, quotations of verses of Quaran, Hadith, and religious poems are mainly focused on.
    Keywords: Sheikh Abdul Hossain Fanoodi, Birjand, Ghayenat, Social Lyrics, Southern Khorasan
  • Hossain Zangooie Page 124
    Ancient folk literature in different parts of Iran is considered the connection point of the people of this vast land and forms its national and tribal identity. The values hidden in proverbs, local idioms and sayings are among the most complete cultural elements which the majority of the society has accepted and follow them in their societal systems. Therefore they are called the public culture. Focusing on such subjects results in the production of ideas, efficiency of language forms, elevation of public culture, and the transfer of values and moral-social concepts from the past to the present and future generations. The aim of the writer is to familiarize the reader with cultural legacies and the value of “work” and related issues, while making the culture of work bolder in the minds of the audience so that everyone can stabilize and deepen the experience of their development and planning platforms through this.
    Keywords: Work, Public Culture, Proverbs, Birjandi Idioms, Sayings
  • Firouze Ghandehari* Page 153
    This article focuses on Norouz from a mythological, historical and culturalview while stressing on the works of past and present writers. This articlehas tried to present the subject in a manner that the reader can choose thepart they want to read based on their time and need. Therefore, it ispresented in three separate parts. The first part explores the entrance ofIslam to Iran; the second part focuses on common traditions, beliefs, andceremonies of Norouz in all Iranian tribes with a glance at the traditions ofSouthern Khorasan public culture; and the third part focuses on Norouz inIran after Islam while stressing on its continuity as a national ceremonybesides religious ones.
    Keywords: Norouz, Mythology, Norouz Culture, Traditions, Beliefs
  • Zabihollah Masoud* Page 171
    Caravansaries are among valuable Iranian historical structures, and the building of such structures with different characteristics in villages and cities along the dessert or mountains increased during the Islamic era. The Ghohestan region in East of Iran and South of the Great Khorasan, has remained an unknown region despite its numerous historical monuments. The presence of historical monuments which go back to pre-historic eras, hills and ancient rock paintings show the importance of this region in the course of history. Caravansaries are considered among the historical monuments of Birjand, and were made to maintain and promote business and economy. The long distance between business centers, the intervention of natural effects like desserts, the danger of numerous civil wars, and organized foreign invasions and their constant threat required safe places for caravans and merchants to rest. Caravansaries in Birjand go back to the Qajar and Pahlavi era and have four-arch or two-arch architectural features. Most of them were located alongside the River (Jomhoori Islami Street) or the Bazaar, the most important of which is Ghaisariye which looks similar to Tehran’s old Passages, like the well known Hajebodole passage which has two floors. Ghaisariye was mainly a resort place for merchants, especially Yazdi merchants who were considered among the most active merchants and were spread from Bombay in India to Yazd. Other caravansaries were Mostofi, Mohsenzade, Molla Mohammad Hasan Moudi, Alavi, and Kharazi. This article introduces and investigates the architectural features of caravansaries in Birjand based on the remaining evidence like maps and aerial photographs.
    Keywords: Southern Khorasan, Birjand City, Caravansary
  • Tahere Mirzaei Page 186
    Folk literature and the public culture have attracted the attention of many researchers and cultural analysts. Public belief is a set of knowledge, beliefs, and group of behaviors which are not consistent with scientific and logical standards and paying attention to these beliefs seems necessary in terms of keeping the valuable legacies of public culture. One of the issues that could be investigated in public cultures is the predictions of people about different phenomenon; since the weather plays a great role in the life style and professions of people, part of the vulgar beliefs in each region is devoted to weather forecasting. Since Southern Khorasan has a dry dessert climate, it is usually faced with drought and a lack of rain, therefore part of the vulgar beliefs in this region focuses on demanding rain. This article tries to investigate the rain demanding beliefs and its related traditions in Southern Khorasanis, to understand their method of thinking and its formation, hence attempting to save the public culture.
    Keywords: Rain Demanding Ceremonies, Culture, Beliefs, Southern Khorasan, Traditions, Customs